Hår

Varför jag skriver så lite om hårvård

7 juni, 2009

Jag försöker att variera innehållet i min blogg eftersom jag själv gillar att läsa om lite olika skönhetskategorier i andra bloggar. Det är dock en kategori som knappast uppmärksammas i min blogg alls och jag tänkte bara förklara lite kort varför.

Hårvård. Ett rätt intressant ämne tycker jag, trots att det är sällan förekommande i bloggen. Anledningen till detta är att jag sedan mer än ett år tillbaka har stora problem med en känslig och irriterad hårbotten som jag fortfarande kämpar för att få på rätt köl igen. För att minimera obehagen använder jag knappt några hårvårdsprodukter alls och jag måste vara väldigt restriktiv med vilka produkter jag använder för att inte förvärra problemet. Jag använder dessutom varken stylingprodukter, värmeprodukter eller hårfärger och därför krymper innehållet i hårvårdskategorin ännu mer.

Det finns dock några produkter som jag har testat och anser fungera för mig utan att förvärra problemet. När det kommer till schampo har jag testat flertalet som är till för torr hårbotten och till slut kommit fram till att det enda som egentligen funkar är ACOs milda schampo för torr hårbotten som är helt oparfymerat. Håret känns lite strävt efter användning av detta men det är ändå milt och håret känns helt okej när det har torkat. Korres Aloe & Soapwort schampo är också rätt okej men dock parfymerat.

harfunkar

Med balsam kan jag variera lite mer men jag ser noga till att det inte kommer i kontakt med hårbottnen. Som mitt vardagliga balsam använder jag Aussies 3 Minute Miracle Reconstructor Deep Conditioner som jag tycker funkar bra. Dessutom luktar den gott och mitt hår ser mindre slitet ut med den. Ibland använder jag också leave-in balsam och då min gröna favorit från Sunsilk: Waves & Curls 24/7 Frizz Control Cream (budgetfavorit!) eller ett lätt spraybalsam från Redken: Clear Moisture Instant Polishing Prep. Det sistnämnda är ett väldigt lätt balsam som inte tynger ner håret men som är väldigt återfuktande ändå. Det gör håret väldigt lätt att reda ut.

harfunkar2

Som behandling för min hårbotten använder jag dels ACOs återfuktande gel för torr hårbotten som är helt oparfymerad och inte gör håret fett. Jag har dessutom Betnovat (receptbelagt), en flytande kortisonlösning som jag använder när hårbottnen är riktigt irriterad.

Jag är säkert inte den enda som har dessa problem och förhoppningsvis kanske detta inlägg kan vara till hjälp för er som letar efter bra produkter till er irriterade och torra hårbotten.

Relaterade inlägg

12 kommentarer

 • Svara Kissen 7 juni, 2009 at 11:49

  Jag har alltid haft torr och flagig hårbotten som gärna kliar.
  På senare år har jag tappat väldigt mycket hår (stress)
  Mina problem har faktiskt minskat sedan jag slutade använda produkter med SLS, silikoner och annat gegg.
  Jag kör Simply Organics schampo o balsam och det funkar.
  Sen precis som dig så stylar jag väldigt sällan. Ingen föning, plattning, spray eller annat kladd i håret.

  Silica-tabletter har hjälpt hårproduktionen på traven! :)

  Hoppas du får ordning och reda på hårbottnen!

 • Svara Johanna 7 juni, 2009 at 12:48

  Använder kortisonlösning till mina eksem i hårbotten, funkar galant tack och lov. Förut så kliade det så mycket att man visste varken ut eller in och resultatet blev en hel del sår som blödde och sved. Inte kul! Använder också en återfuktande gel, har en från KMS. Men denna från Apoteket ska jag spana in nästa gång, min plånbok gillar nog budget bättre :) Hoppas att din hårbotten blir bättre snart!

 • Svara Makeuponista 7 juni, 2009 at 14:28

  Har samma hårbottensproblem som du. Kliar, svider och blir små sår. Har också en kortisonlösning, kommer dock inte ihåg vad den heter. Jobbigt värre! :( Ska spana in gelen ifrån Aco, :)

 • Svara Fröken Frodig 7 juni, 2009 at 17:28

  Precis som ni andra har jag kliande, torr och sårig hårbotten. Var får ni tag på kortisonlösning, doktorn eller receptfritt på Apoteket? Har testat ACO:s special care-produkter men den funkar inte för mej. Testat Simply organics och Organic surge, dessa gör visserligen att hårbotten kliar och blöder lite mindre, men håret blir som svinto! Tar gladeligen emot tips på skonsamma OCH bra schampoo och balsam.

 • Svara Emma P 7 juni, 2009 at 22:28

  Jag har haft samma problem som du, men min hårbotten är vansinnigt mycket bättre. Dels så kör jag med en schampokaka från lush fri från SLS, även balsam från märket, men där är jag inte lika noga, precis som du. Kliar det brukar jag dock använda snake oil från lush, det tycker jag är grymt mkt effektivare än apotekets gel, som för all del inte är dålig den heller…

 • Svara Emma P 7 juni, 2009 at 22:29

  Fröken Frodig: Du måste nog ha recept för det. Förr fanns det receptfritt, men det blev receptbelagt för några år sedan.

 • Svara Lotta 8 juni, 2009 at 10:52

  jag har samma problem som ni andra, och även jag har blivit hjälpt av att använda schampon utan SLS och så.
  mina favoriter är:
  1. Urtekram Brown Sugar Fairtrade Schampo
  2. Lush Squeeky Green schampokaka
  3. Medevisalvan Volymschampo.
  4. Weleda Calendula Baby Hair & Body Wash.
  5. Simply Organic schampo (anledningen till att det kommer sist är inte egentligen för att det är sämst, men däremot dyrast. och dessutom inte bättre än de andra)

  av balsam så är min absoluta favorit John Masters Organics Rosemary & Peppermint Detangler, det är helt otroligt jättebra och underbart och luktar hur gott som helst! och irriterar inte hårbotten alls. kostar också en del men är, till skillnad från Simply Organics schampo, betydligt bättre än sina konkurenter enligt mig.

  sen så är apotekets hårbottengel en bra lindring även för mig, men är ju lite mer tillfällig.

 • Svara Emelie 8 juni, 2009 at 18:58

  Kissen> Simply Organics funkar rätt bra på mig också, men inte tillräckligt för att få bort problemet.

  Johanna> Nej usch sånt är inte kul alls.

  Makeuponista> ACOgelen är bra när man känner att hårbotten mest känns torr och stram.

  Fröken Frodig> Min kortisonlösning är receptbelagd. Tror inte det finns några flytande receptfria motsvarigheter.

  Emma P> Jag har en del bra om snake oil men jag tycker att den luktar så illa.

  Lotta> Tack för alla bra produkttips :)

 • Svara dorion 26 juni, 2009 at 23:22

  googlade lite om torr hårbotten och hittade hit, då jag haft extrema probem med det på senaste tiden. ja använder också acos schampo för torr hårbotten och deras gel. det lindrar, men väldigt lite. jag har aldrig tänkt på att kolla det vidare men den där kortisonlösningen verkar bra. ringer man till vårdcentralen då eller?

 • Svara Emelie 28 juni, 2009 at 11:47

  Dorion> Precis, det skrivs ut på recept av läkare.

 • Svara Moa 2 april, 2010 at 17:25

  Testa balsammetoden!!!!!!!!!!

  Gå in på lockig.se och läs, skriv sen gärna vad du tyckte om det i bloggen!!

 • Lämna ett svar

  Reklam