P'ssion Personligt

Svar 1 från frågestunden

21 januari, 2009

Det kom in några frågor under frågestunden som jag hade och det var både roliga och intressanta sådana. Alla kommer självklart få svar och utan inbördes ordning kommer de att publiceras här på bloggen. Här kommer första svaret och bered er på ett långt textinlägg.

Marie som driver bloggen Fizz Ivy ställde följande fråga:

”Hej! Jag undrar hur du upplever att skönhetsbloggandet har utvecklats, t ex hur mycket nya andra bloggar det finns och hur företag och media kommunicerar med en etabllerad bloggare. Och hur har ditt bloggande utvecklats? Har det blivit roligare? Svårare? Ja, tolka frågan om du vill – jag är nyfiken på bloggandet helt enkelt!”

Svar:

Jag har bloggat på P’ssion i snart två år och när jag började kände jag i princip bara till Lipgloss Bitchs och Bjootis skönhetsbloggar. Det fanns några fler mindre bloggar men många av dem har gått i graven.

Under dessa två år tycker jag att antalet skönhetsbloggar har ökat radikalt. Jag menar, se bara på hur många som är med i Pret-tys bloggnätverk. Jag tycker det är jättekul att dessa bloggar ploppar upp för det innebär ju mer ”makt” åt oss nischade bloggare. Det är inte längre någon hemlighet att bloggarna är ett nytt stort och marknadsmässigt vinstgivande media. Och det är heller ingen hemlighet att företag ger bort eller till och med betalar stora bloggar för att skriva om just deras produkter eller tjänster. Här vet jag att det skiljer sig mycket mellan bloggar som får saker och sedan skriver rakt upp och ned vad de tycker oavsett om det är positivt eller negativt och de som ”köps” för att skriva positivt om något de får gratis eller att de kanske till och med får betalt för att skriva bra om en produkt. Här tycker att man som bloggare själv får välja om man vill gå ut med att man fått något gratis och sedan är det upp till var och en av läsarna att bedöma hur man vill tolka det som skrivits. Personligen har jag aldrig fått betalt för att skriva om något men däremot har jag fått produkter skickade till mig för recension men då först efter personlig kontakt och utan några krav på att skriva uteslutande positivt. Jag vill att mina läsare ska kunna lita på att det jag skriver är sanningsenligt utifrån mina egna uppfattningar om produkten och därför försöker jag att  på ett eller annat sätt berätta om jag har fått något gratis för recension om så är fallet.

När jag ser tillbaka på de inlägg som jag gjort under mina två år så ser jag att bloggen har gått från en lite personligare blogg med skönhetsintresse till att bli en nischad skönhetsblogg. Men det är ett medvetet val jag har gjort eftersom jag velat ha en ren skönhetsblogg utan personliga inlägg. Ett fåtal sådana har det blivit ändå, men jag försöker hålla mig till nischen så gott det går. Sedan vet jag inte om mina läsare hade velat veta mer om mig som person som exempel vad jag har gjort idag, vad det blev till middag eller om jag köpt en ny taklampa. Det kanske ni vill, men jag har aktivt valt att ta bort den delen eftersom jag vill att P’ssion ska handla om yta. Bra yta. Yta som är rolig och tillåten. Att yttre skönhet ska vara någonting kul och inget man ska behöva skämmas över. Det är det jag vill förmedla.

Jag vet inte om det direkt har blivit svårare att blogga ju äldre bloggen blir. Visst kan jag vissa dagar fundera på varför jag driver bloggen vidare. Och ibland känner jag att det snarare blir ett tvång att uppdatera för att inte tappa läsare, men jag intalar mig själv, och vet också innerst inne, att jag gör det mest för min egen skull. För att jag tycker att det är roligt. Och för att jag har träffat så många härliga likasinnade människor sedan jag började blogga. En utomstående som inte alls är intresserad av skönhet skulle nog aldrig vid första anblicken kunna gissa att vår del, skönhetsbloggarnas del, av bloggvärlden kanske är den mest accepterande och varmhjärtade som finns. Här är allt tillåtet, oavsett vad just du tycker är fint. Jag har inte träffat på några tjejer som är så uppmuntrande och schyssta som tjejerna runt skönhetsbloggarnas värld och jag tror det är svårt för en utomstående att tro. För på vissa ställen i samhället är ytlighet något dåligt. Jag säger att ytlighet är något bra. Ytlighet som handlar om yttre välbefinnande och kreativt skapande borde uppmuntras. Inte ses ned på. Att vara mån om sitt yttre inkräktar på jantelagen och det är något som vi måste ändra på. Och med tanke på hur fort skaran av skönhetsbloggare växer så har jag god tro till att vi faktiskt är på väg åt rätt håll.

Relaterade inlägg

11 kommentarer

 • Svara Jill 21 januari, 2009 at 13:34

  Håller helt med dig! Yta är likväl som insida viktigt. Insidan tycker jag personligen är viktigare, men varför ska man skämmas för att man bryr sig om ytan liksom? Det är klart att man bryr sig, det gör alla. Mer eller mindre :). Bra speach :).

 • Svara Lina 21 januari, 2009 at 14:37

  Håller med!! Vissa har ju en tendens att tycka att skönhet eller smink är fåfängt och ytligt, och att man är lite smått dum om man är intresserad av det.

 • Svara anna 21 januari, 2009 at 15:28

  jag håller med! alltså, alla med skönhetsbloggar är verkligen så himla snälla, inga elaka kommentarer eller så. jag är iof ny, men jag har märkt det på en gång!

 • Svara Sminkan 21 januari, 2009 at 19:19

  Bra svarat! Du är så klok och fin! Verkligen!

 • Svara CC 21 januari, 2009 at 19:37

  Bra inlägg. Jag har nyligen börjat hitta till skönhetsbloggarna och det är så kul med likasinnade :) Och det finns så mkt inspiration och tips att hitta.
  Själv vill jag ju trots allt ha en personlig blogg med bara skönhetsinslag, men man märker ju att tittarsiffrorna stiger så fort man har med sminkbilder ;)
  Som MUA o fåfäng kvinna tycker jag självklart att yta är superviktigt. Och det skäms jag inte ett dugg för :) Jag mår bra när jag ser bra och uppiffad ut o visst sticker det en del i ögonen men jag tycker mest synd om dem. Typiskt svenskt är det tyvärr..

 • Svara Emelie 21 januari, 2009 at 21:36

  Jill> Ja insidan är viktig, men det betyder inte att man inte ska få rå om utsidan för att den inte anses vara lika viktig :)

  Lina> Ja eller att man inte bryr sig om något annat än sig själv.

  Anna> Vad kul att höra, då är det inte bara jag som har märkt det.

  Sminkan> Åh tack :D

  CC> Usch ja, tycker verkligen att det är tråkigt att det stirras för att man lagt ned tid på sitt yttre. Sen vet man ju inte om det är för att de kanske tycker att man är skitsnygg som de kollar ;)

 • Svara Marie 22 januari, 2009 at 00:58

  Tack för att du valde att besvara min fråga, och att du gjorde det så pass uttömmande och ärligt som du gjorde!
  Jag tycker att detta var intressant läsning. Jag förstår absolut de punkter som du tar upp.

 • Svara smoochie 22 januari, 2009 at 16:31

  Jättebra skrivet! Jag är också relativt ny i denna värld och blev mycket positivt överraskad av förhållningssättet som finns här. Jag håller fullständigt med om att skönhetsvärlden på nätet – och speciellt på pret-ty – allra oftast är underbart positiv, upplyftande och otroligt inspirerande.

 • Svara Emelie 22 januari, 2009 at 18:45

  Marie> Jag såg ingen anledning till att inte svara ärligt på den :) Det var en bra och intressant fråga och det var kul att få skriva lite om bloggandet också för en gångs skull.

  Smoochie> Ja visst är det underbart! Jag har aldrig upplevt så många öppna famnar och värmande ord sedan jag upptäckte skönhetsbloggarna och forumen :)

 • Svara glamqueen 22 januari, 2009 at 21:53

  bra skrivet, och jag håller absolut med dig!

 • Svara Emelie 24 januari, 2009 at 17:44

  Glamqueen> Tack.

 • Lämna ett svar

  Reklam