Naglar Tips

Segt nagellack? Det går att rädda

14 april, 2010

Se info om dessa thinners längst ner i inlägget.

Jag fick en fråga i kommentarerna angående om det går att göra något åt ett torrt och segt nagellack. Och visst går det! Lösningen på problemet kallas Thinner. Man ska aldrig försöka tunna ut ett nagellack med nagellacksborttagare eller ren aceton. Då förstörs nagellacket och det kan komma att se ut så här istället. Visserligen blir det mer lättflytande för stunden, men nagellackets sammansättning har förstörts.

Nagellack består varken aceton eller de ämnen som finns i nagellacksremovers. Så om du tillsätter dessa ämnen, som är gjorda för att lösa upp nagellacket från nageln, så löser du också upp nagellackets sammansättning. Resultatet kan bli ett klumpigt eller skiktat nagellack som inte går att rädda. Se det som att hälla vatten i olja. Skakar man ordentligt kan det se finfördelat och jämnt ut. Men när det får stå en stund ser man hur vattnet och oljan separerar. Och något sådant vill vi inte vara med om med våra nagellack.

En thinner däremot består av samma lösningsmedel som nagellacken själva och verkar genom att tillföra mer av de ämnen som gör nagellacken lättflytande. En thinner är med andra ord en bra investering oavsett om dina nagellack är nya (en del är tjocka och kan behöva lite thinner redan från början) eller gamla och torra (ett helt uttorkat nagellack går också att rädda, det behövs dock mycket mer thinner). En thinner ska tillsättas en droppe i taget så att det inte blir för mycket. Less is more är ett talesätt som passar bra in här.

Det finns egentligen ingen gräns på hur länge ett nagellack kan vara i god kondition. Om det förvaras på rätt sätt och tas väl om hand om kan det hålla hur länge som helst. Nagellacken bör förvaras mörkt och i en jämn rumstemperatur. Ett vanligt sovrum eller garderob funkar utmärkt. Det är också viktigt att skaka om flaskorna med jämna mellanrum för att förhindra att de skiktar sig för gott. En del rekommenderar att man istället för att skaka rullar dem uppochner mellan handflatorna och det fungerar också. Jag brukar ge mina en rejäl omskakning ungefär en gång i månaden. Glöm heller inte att skruva åt korken ordentligt. Luft är den värsta boven när det gäller torkade nagellack. Och om korken har fastnat kan du prova att spola flaskan under varmt vatten och sedan försöka öppna den. Att använda diskhandskar eller att vira en gummisnodd runt korken kan också hjälpa.

För att sammanfatta inlägget är det du behöver komma ihåg detta:

 1. Aceton och nagellacksremovers, oavsett märke, hör aldrig hemma i nagellacksflaskan
 2. Investera i en riktig thinner
 3. Förvara nagellacken mörkt i en jämn rumstemperatur
 4. Skaka om eller rulla dem med jämna mellanrum
 5. Dra åt korken ordentligt

Det finns flera olika märken på thinners på marknaden. Vissa är lättare att få tag på än andra. Det här är de som finns med i kollaget längst upp i inlägget:

Relaterade inlägg

4 kommentarer

 • Svara badbomben 14 april, 2010 at 14:41

  Tror definitivt det är dags för mig också att investera i en thinner. Bra tips du gav!

  • Svara Emelie 14 april, 2010 at 21:17

   Det är absolut dags :) Det är bra att ha till hands och de räcker länge.

 • Svara Manikyrist 28 april, 2010 at 22:51

  Nej nej nej och nej, skaka ALDRIG en nagellacksflaska. Man skall rulla den i händerna, INTE skaka!

  • Svara Emelie 25 augusti, 2010 at 23:16

   Jag skakar mina titt som tätt och de har inte tagit någon skada. Däremot kan det ju bildas tillfälliga luftbubblor i lacket men de försvinner om flaskan får stå en stund.

  Lämna ett svar

  Reklam