Kroppsvård Recension

Recension: Philips Lumea Precision Plus

20 maj, 2015

INLÄGGET ÄR I SAMARBETE MED PHILIPS

Under våren har jag testat Philips Lumea Precision Plus, en IPL-apparat för hårborttagning hemma. Jag har tidigare rapporterat lite om hur produkten fungerar och även över resultaten halvvägs in i behandlingen. Efter åtta veckors användning och utvärdering samt fyra behandlingstillfällen av flera delar av kroppen är jag redo att berätta om mitt resultat.

philips-lumea-precision-plus-sc2008-ipl

Om produkten

Philips Lumea Precision Plus SC2008/11 är en IPL-apparat för att kunna ta bort oönskad hårväxt hemma. Den är trådlös och uppladdningsbar och levereras med tre olika munstycken varav ett för kroppen, ett för bikinilinjen och ett för ansiktet. Skillnaderna mellan munstyckena är dels storleken på fönstret men också att de två mindre innehåller ljusfilter. Det för ansiktet är speciellt framtaget för den tunnare huden just där medan munstycket för bikinilinjen är speciellt framtagen för det lite grövre håret som ofta växer där. Det sistnämnda går även bra att använda i armhålorna.

philips-lumea-precision-plus-munstycken

IPL bygger på att en stark ljuspuls skickas ner på huden och att mörka pigment absorberar ljuset. Hårborttagningen fungerar på så sätt att pigmentet i hårstrået absorberar ljuset och värmer upp hårsäcken som då hamnar i dvala och tillfälligt slutar producera ett hårstrå. Det hårstrå som redan sitter i hårsäcken kommer att lossna av sig själv. Till skillnad från de IPL-apparater som finns på salonger är den här inte tillräckligt kraftfull för att ge ett permanent resultat, dvs att ”döda” hårsäcken, utan snarare ett semi-permanent resultat där återväxten hämmas men inte avstannar helt. Eftersom det bara är hårsäckar som befinner sig i den så kallade tillväxtfasen som går att behandla krävs upprepade behandlingar med jämna mellanrum.

Då pigment absorberar ljuset oavsett hur långt upp eller ner det ligger i huden fungerar tyvärr inte metoden på alla utan den optimala utgångspunkten är ljus hy och mörka hårstrån. I förpackningen medföljer en snabbstartsmanual som detaljerat och metodiskt berättar hur produkten ska användas för bästa resultat.

philips-lumea-color-chart

Användning

Man börjar med att göra ett hudtest för att se vilken av de rekommenderade inställningarna man tål och bör använda. När det är dags för behandlingen ska man först raka området och det är för att man vill ha hårstrået kvar i hårsäcken, så att det kan värma upp hårsäcken, och för att det inte ska finnas något på hudytan som kan ta åt sig värmen från ljuspulsen. Jag har sett att en del säger att man kan vaxa eller epilera också men det är inget som rekommenderas av Philips i manualen eller den hudvårdssalong som jag frågat hos. Jag gissar att det beror på att man behöver ha ett hårstrå som kan leda ner ljuset till hårsäcken.

philips-lumea-precision-plus-intensity

Man väljer ut det munstycke som passar den del av kroppen man ska behandla och sätter apparaten i en 90 graders vinkel mot huden så att alla piggarna runt kanten på munstycket får kontakt med huden, först då tänds lampan som visar att det är klart att skjuta av en ljuspuls. Dessa kan man skjuta av en och en genom att för varje puls trycka på knappen men även som en serie pulsar genom att istället hålla in knappen. Då kommer en ny puls så fort apparaten har laddat om.

philips-lumea-precision-plus-munstycke

philips-lumea-precision-plus-ready

philips-lumea-precision-plus-light-pulse

Första gången tog det ganska lång tid för mig att behandla de olika områdena men redan andra gången gick det mycket fortare så det går snabbt att få in snitsen. Och har man problem med att hålla koll på vilka områden man redan har behandlat, till exempel på benen, kan man markera med en vit kajalpenna. Jag drar helt enkelt längsgående streck med jämna mellanrum för att inte råka behandla samma område flera gånger. Men det måste vara just en vit penna eftersom andra färger riskerar att dra åt sig ljuset.

Apparaten väger en del och efter att ha behandlat ett ben börjar den bli tung i handen. Det känns speciellt då det ibland är svårt att komma åt och man får vara lite påhittig om hur man ska vinkla den, till exempel runt fotknölarna.

Själva behandlingen gör inte ont i mitt tycke men precis när ljuspulsen träffar huden kan det snärta till lite och kännas varmt. Det är dock för ett ytterst kort ögonblick och känslan försvinner lika fort som den uppstod. Om jag jämför med epilering och vaxning är det här inte ens smärtsamt.

Philips rekommenderar att man börjar med en inledningsfas om åtta veckor där man gör en behandling varannan vecka. Därefter behandlar man områdena enligt den takt man själv önskar för att hålla tillbaka hårväxten och det kan räcka med 4 till 8 veckors mellanrum. Eftersom huden blir känsligare mot solen vid behandling av IPL bör man använda solskydd både innan och två veckor efter behandling.

Resultat

När jag rapporterade om hur testet hade fallit ut halvvägs hade jag fått olika bra resultat på de olika kroppsdelar jag behandlat. Bäst resultat såg jag på benen och under armarna medan överläppen och bikinilinjen inte visade lika bra resultat. Efter ytterligare två behandlingar på alla fyra områdena (totalt fyra behandlingar), märker jag av effekten även där.

Jag ska försöka mig på en gradering av hur bra resultat jag har fått på de olika ställena genom en skala från 1 till 10 där en etta innebär att ingen skillnad i behåringen har skett och tio innebär att allt hår som kan behandlas (alltså ej vita hårstrån) är borta två veckor efter senaste rakning och behandling. Det betyder alltså inte att håret inte kommer tillbaka utan bara att det inte har växt ut ännu.

 • Ben 9/10
 • Armhålor 7/10
 • Överläpp 5/10
 • Bikinilinje 4/10

Med andra ord är jag i princip hårfri på benen efter två veckor utan någon som helst hårborttagning och jag har bara några enstaka små klungor med 6-7 stycken hårstrån vardera på några ställen. Under armarna är håret väldigt glest och jag uppskattar det till att bara 20-25% av den ursprungliga behåringen är kvar. På överläppen har jag blivit av med något av de grövsta få mörka hårstråna jag ville bli av med men det finns flera kvar att jobba på. I bikinilinjen har återväxten också minskat lite men det krävs fler behandlingar även där.

Jag kan glatt meddela att den här produkten har fungerat över förväntan på mig och jag är både förvånad och överväldigad av de snabba resultaten. För jag hade mina funderingar innan testet huruvida en sån här produkt för hemmabruk faktiskt kunde fungera. Men jag är störtnöjd med resultaten hittills och det enda som krävs nu är tålamod och kontinuitet. För till skillnad från apparaterna för salongsbruk ger den här som sagt inte ett permanent resultat, snarare semi-permanent då återväxten hämmas och bromsas men inte avstannar helt. Det är värt att komma ihåg.

Jag vet att det här är en dyr produkt och personligen hade jag nog funderat både en och två gånger innan ett inköp. Men för alla er som har funderat på att kanske göra en IPL-behandling på salong som kräver flera återbesök kan det här vara ett alternativ. Och för mig som är en sån som gärna gör allt själv, från naglar till hårfärgning, är den här för hemmabruk perfekt. Efter över tio år med epilator kanske jag kan slänga ut den för gott.

Sammanfattning

 • Pris: rek. 5 499 kr
 • Var: Philips webbshop, större elektronikbutiker m.fl.
 • Kortfattat: hårborttagningsmetod för hemmabruk med semi-permanent resultat. Apparaten är enkel att använda och förstå sig på och ger man kan förvänta sig resultat redan efter några behandlingar. Dyr i inköp men kan användas över hela kroppen tack vare de olika munstyckena.
 • Betyg: 4/5

Tips: 20% rabatt på Philips Lumea

Eftersom jag gärna vill att alla ni som är sugna på att testa IPL för hemmabruk ska kunna göra det har jag ordnat fram en rabattkod som ger er 20% rabatt på valfri Philips Lumea samt fri frakt i Philips egna webbshop. Visst låter det bra!

För att ta del av rabatten klickar du på den här länken, lägger valfri Philips Lumea i varukorgen och skriver in koden iplblogg. Rabattkoden är giltig 20-31 maj.

* Detta inlägg är publicerat i samarbete med ett företag, PR-byrå eller återförsäljare men min åsikt eller omdöme går ej att påverka. Läs gärna min policy för mer information om detta.

Relaterade inlägg

7 kommentarer

 • Svara Lackert 26 maj, 2015 at 22:46

  Låter super bra ju men tyvärr är den alldeles för dyr för mej annars hade jag mer än gärna köpt å testat

  • Svara Emelie 29 maj, 2015 at 10:17

   Den kostar ju tyvärr en slant i inköp. Men den är riktigt bra. Har du sett att de har en kampanj med Tropicana-juice med upp till 50% rabatt?

 • Svara Dallia91 4 oktober, 2015 at 12:24

  Hej,

  Jag har en fundering kring apparaten. Har den ett visst antal ljuspulser eller kan man använda den hur mycket som helst? Till vissa IPL maskiner behöver man ha någon gel och så, men det behövs inte i detta fall eller?

  • Svara Emelie 8 oktober, 2015 at 21:23

   Hej! Man behöver inte använda någon gel eller liknande produkt för att använda apparaten. Den har ett visst antal ljuspulser, ca 140 000 stycken så den räcker ett bra tag.

 • Svara Suzana 7 februari, 2017 at 11:36

  Hur ofta kan man anväda det och måste man raka sig vid varje bruk!

  • Svara Emelie 21 juni, 2017 at 14:01

   I inlägget skrev jag följande:

   ”Philips rekommenderar att man börjar med en inledningsfas om åtta veckor där man gör en behandling varannan vecka. Därefter behandlar man områdena enligt den takt man själv önskar för att hålla tillbaka hårväxten och det kan räcka med 4 till 8 veckors mellanrum.”

   Och man måste raka sig innan varje gång man ska använda maskinen.

 • Svara Hanna 20 augusti, 2017 at 02:56

  Hej, undrar om du fortsättningsvis kör denna maskin var 8:e vecka? Och hur känns resultat?

 • Lämna ett svar

  Reklam