Hår

Recension: Kérastase Specifique Sensidote Dermo-Calm Serum

21 augusti, 2013

I våras berättade jag om nyheten Kérastase Specifique Sensidote vars produkter är speciellt framtagna för känslig hårbotten. Eftersom jag då och då har problem med kliande hårbotten och skorv blev jag genast nyfiken på om serumet kunde lugna min hårbotten när den börjar strula. Tyvärr dröjde det ett tag från att jag fick hem produkten för test till att jag fick en period med hårbottenproblem men nu i somras fick jag äntligen(?) ett tillfälle att testa dess effektivitet.

kerastase-sensidote-dermo-calm-serum

kerastase-sensidote-dermo-calm-serum-liquid

Om produkten

Sensidote-serien består av ett serum och en hårbottenmask och produkterna togs fram då problem med hårbotten är vanligare än man tror samt för att hårbotten är källan till vackert hår. I alla fall om man ska tro Kérastase. Huden i hårbotten är fyra gånger tunnare än huden i ansiktet och har en snabbare förnyelseprocess än resten av huden på kroppen. Tillsätt därutöver dagliga påfrestningar som värmeverktyg, stylingprodukter, färgning och UV-strålning så är det inte längre konstigt att hårbotten säger ifrån ibland med exempelvis mjäll eller klåda som följd.

Det hela långa namnet på den här produkten är Kérastase Specifique Sensidote Dermo-Calm Intense Scalp Soothing Serum. Den innehåller fyra speciellt utvalda lugnande ingredienser:

 • PS21, polysorbat 21 – en ingrediens framtagen för att förbättra hårbottens tolerans mot yttre skadande faktorer
 • Mentha P (pepparmint) – ger en kylande och lugnande effekt
 • Salix N – utvunnet ur videbark och har lugnande och lindrande egenskaper
 • Glycerin – återfuktande, lugnande och skyddar mot yttre faktorer

Formulan är en genomskinlig och lättflytande vätska som doseras med en pipett. Jag upplever att den är relativt dryg trots att jag behöver tre pipettmått för att fukta nästan hela skalpen. Pipetten gör att det är lätt att punktbehandla men det känns inte så hygieniskt i längden. Alternativet är att droppa ner i hårbotten utan att låta pipetten nudda håret men det blir snabbt krångligt när man inte ser vad man gör. Vätskan är dessutom ganska starkt parfymerad vilket jag ställer mig tvekande till. Jag känner inte att parfym är det jag vill lägga i mina öppna sår direkt. Doften är unisex och frisk men jag hade gärna sett att den var svagare.

Resultatet

När det kommer till effektiviteten märkte jag tyvärr ingen större skillnad. För att se om den här produkten på egen hand kunde erbjuda någon lindring för min klåda valde jag att fortsätta använda samma schampo under hela testperioden. Men där min vanliga kortisonbehandling ofta lindrar inom tolv timmar märkte jag ingen minskning av klådan under tre dagar. Efter det var jag tvungen att åter börja använda mitt kortisonpreparat innan jag kliade sönder skalpen helt.

Tyvärr tycker jag inte att den här produkten levde upp till förväntningarna. Detta trots att jag började behandlingen redan när klådan började uppstå. Jag förstår att ett kosmetiskt preparat inte kan förväntas läka en hårbottenirritation lika snabbt som ett medicinskt sådant men jag blev ändå förvånad över att det inte ens bromsade klådans framfart. När jag dock läser informationen om serumet igen verkar det dock som att det här mer är en produkt som ska användas regelbundet 3-4 gånger i veckan och inte som behandling när problemen väl uppstår. Det kan förklarar varför det inte fungerade för mig. Men däremot ställer jag mig fortfarande frågande till den påstådda omedelbara lugnande och lindrande känslan som utlovas. Den märkte jag inte av alls.

Sammanfattning

 • Pris: 299 kr, 50 ml
 • Var: hos utvalda frisörer, Lyko, Feelunique m.fl.
 • Kortfattat: tyvärr en starkt parfymerad produkt som inte lever upp till förväntningarna. Klarar inte av att lugna en kliande hårbotten eller bromsa dess framfart.
 • Betyg: 1/5

* Detta inlägg innehåller produktprover som skickats till P'ssion för påseende utan krav på motprestation. Detta påverkar ej omdömet eller betyget. Läs mer om detta i min policy.

* Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.

* Läs mer om min policy gällande produktprover, omdömen, affiliatelänkar och annonser här.

Relaterade inlägg

10 kommentarer

 • Svara Frida 23 augusti, 2013 at 19:25

  Måste bara påpeka att jag verkligen uppskattar din ärlighet! Att du recenserar efter dina egna åsikter och inte låter någon tredje part påverka detta. Att du även nämner att inlägget innehåller affiliatelänkar tycker jag också är en bra stil. Jag tycker det är en bra grej då du visar en schysst och ärlig stil i din blogg! Hoppas du kommer fortsätta med detta!

  • Svara Emelie 26 augusti, 2013 at 16:52

   Tack för din kommentar. Mitt mål är att vara ärlig mot mina läsare och därför försöker jag märka de inlägg som berörs med denna typ av text för att alla, oavsett om man är återkommande eller ny läsare, ska veta att min åsikt är helt och hållet min egen och inte köpt.

 • Svara littlemissconsumer 16 november, 2013 at 20:04

  Alltså, pepparmint i en känslig hårbotten, hur tusan tänkte de där? Det är ju en väldigt irriterande ingrediens att ha i ett serum för känslig hårbotten. Till det dyra priset och av Kerastase hade jag förväntat mig mer……

  • Svara Emelie 17 november, 2013 at 10:40

   Pepparmint används faktiskt till att lugna och kyla irriterad hud. Det är tvärtemot vad man kan tro alltså inte irriterande för skadad hud.

 • Svara Maria 14 mars, 2014 at 13:16

  Hej!
  Synd att den inte hjälpte! Fick upp din sida när jag googlade, rolig sida. Mkt kul att läsa! :-)
  Jag har periodvis väldigt irriterad hårbotten. Det känns som den brinner, svider och ibland flagnar den pga torrhet. Jag blonderar/färgar håret blont regelbundet och är nog en av bovarna i dramat, samt att jag gillar hårbotten massage…så gott!.
  Jag tycker att detta Serum hjälper att ta ner svidande känslan och släcker stora delar av brinnandet. Men jag byter alltid Shampoo under dessa perioder till hårbotten vårdande shampoo, för annars hjälper det inte med något serum eller olja. Fast vissa Shmpoon fungerar det aldrig med, tex mitt hår älskar Redken Diamond oil men min hårbotten tror att det är skogsbrand.
  Ha det gott!

  • Svara Emelie 16 mars, 2014 at 22:12

   Välkommen hit och kul att du hittade något du gillade att läsa! Det låter som att blekningen definitivt skulle kunna vara boven i dramat och alla kemiska behandlingar sliter ju på både hår och hårbotten. Men det verkar du redan vara medveten om. Jag brukar också behöva byta schampo titt som tätt för att hålla min hårbotten i schack. Svårt det där när håret gillar en sak och hårbotten en helt annan. Man får göra så gott man kan för att lindra besvären helt enkelt. Hoppas besvären lättar framöver!

 • Svara Diana 22 maj, 2014 at 13:43

  Hej,

  Jag har haft problem med min hårbotten en tid. Märkte att stress och hårfärgning/toning också ställde till det rejält. Jag har länge lidit av skorpor i hårbotten som emellanåt börjat blöda om jag pillat för mycket). Skulle gissa att det är seborré. Jag har testat allt möjligt, men måste faktiskt säga att jag blev positivt överraskad av denna produkt. Den luktar gott!! Och det kan man verkligen INTE säga om de andra produkterna ;) Och den tynger varken ner eller gör håret fett, vilket känns helt fantastiskt. Man behöver inte tvätta håret lika ofta.

  Bäst funkar den om man direkt efter att ha tvättat håret gnuggar in ett par droppar där problemen brukar uppstå. Jag brukar använda ca 1-2 pipetter för hela hårbotten, vilket är ganska mycket skulle jag tro. Sen tar jag kanske en gång till ett par dagar senare där jag känner att det behövs, och i princip allt har försvunnit(!). En sån lättnad!!

  Apropå kortison, så är mitt tips att vara oerhört försiktig med det. Jag kommer nog aldrig använda det igen. Problemet är att det blir bra så länge man använder det. Om man försöker sluta blir det ännu värre än vad det var innan. Och då använder man det igen. Och så håller man på sådär.. Det tar ett tag att vänja av sig med det, och som med andra ‘droger’ blir det först värre för att sedan långsamt bli bra igen. Lycka till!

  • Svara Diana 22 maj, 2014 at 13:49

   Jo, den finns ju att köpa mycket billigare från t.ex. Lookfantastic eller Feelunique och jag kan även rekommendera schampot i samma serie. Balsamet har jag inte provat.

   • Svara Emelie 27 maj, 2014 at 22:48

    Ja ibland kan det ju ge bättre effekt om man använder flera produkter i samma serie.

  • Svara Emelie 27 maj, 2014 at 22:50

   Kortison bör inte användas under längre perioder av flera anledningar. För mig fungerade det bra när det blev som värst men det är ingen lösning på problemet och ingenting som tar en hela vägen.

  Lämna ett svar

  Reklam