Recension

Recension: Arganiqa Arganolja med aprikosdoft

6 februari, 2011

arganica_arganolja_aprikos.jpg

Jag fick hem den här arganoljan från Arganiqa redan tidigt i höstas men jag visste inte riktigt var i min hud- eller hårvårdsrutin den skulle passa in så jag glömde bort den ett bra tag. Men jag började använda den nu precis före jul då min andra ansiktsolja tog slut och jag desperat kände att jag behövde en ny olja med detsamma för att min hy inte skulle sparka bakut.

Den här produkten består av 100 % kallpressad arganolja och innehåller varken konserveringsämnen eller några kemiska tillsatser. Oljan framställs i ett kvinnokooperativ i Marocko vilket känns bra att stödja. Så här skrev Arganiqa om kooperativet när jag frågade mer om detta.

”Vi har valt att stödja lokalbefolkningen genom att köpa från en leverantör, där oljan kommer från kvinnokooperativ, istället för att köpa oljan från utländska aktörer som framställer oljan utomlands. Kooperativet finns i trakterna utanför Agadir i Marocko. Det ligger en fantastisk idé bakom. I kooperativen arbetar endast kvinnor, som tidigare inte hade möjlighet till egen försörjning utan var helt beroende av sina män. Samtidigt som man främjar dem, så har kooperativen i uppdrag att både framställa olja, samt att plantera nya arganträd. Det bidrar till att man ökar tillgången på olja, samtidigt som det är ett medel för att förhindra öknens utbredning i dessa trakter. Dessutom skyddar de träden från att huggas ner och användas till ved, vilket tidigare var vanligt.  Många kvinnor som arbetar i kooperativen är analfabeter och en annan uppgift man har i kooperativen är att undervisas i att läsa och skriva. Många goda saker i samma koncept.”

Den här arganoljan har en mild doft av aprikos och det är egentligen den enda doft jag känner av. Den luktar inte alls mat men den naturella versionen av oljan som inte är doftsatt luktar aningens nötigt. Fördelen med arganolja är att den kan användas på alla hudtyper – från riktigt torr till fet och oren hy eftersom den inte efterlämnar någon hinna när den väl sjunkit in. Arganolja innehåller en hög koncentration av Vitamin E som är en kraftig antioxidant som återfuktar torr hy och skyddar huden mot fria radikaler.

Jag har fått ett väldigt bra resultat under tiden jag har använt den här arganoljan. Min hud håller sig helt klart återfuktat en längre tid när jag använder den här men den har inte slutat strama helt och hållet. Jag gillar att glasflaskan har en pump som gör det lätt att dosera utan kladd och att den är lufttät vilket bidrar till att förlänga oljans hållbarhet. Att den dessutom sjunker in i huden relativt fort är ännu en fördel.

Betyg: 4/5
Köpa igen? Kanske
Pris: 195 kr, 30 ml hos Arganiqa.

Tillägg: Arganiqas arganolja går att använda över hela kroppen och även i håret om man vill. Jag har däremot bara använt den i ansiktet.

Relaterade inlägg

4 kommentarer

 • Svara Kerstin 6 februari, 2011 at 20:16

  Det låter spännande! Jag är mer och mer intresserad av oljor!

  • Svara Emelie 8 februari, 2011 at 14:43

   Jag med, känns som att jag bara börjat upptäcka ett stort område :)

  Lämna ett svar

  Reklam