Personligt Shopping

Historien om den nya bloggkameran

6 augusti, 2011

olympus_kamera.jpg

Om ni inte är ett dugg intresserade av att läsa den långa historien om hur jag valde min nya bloggkamera kan du hoppa direkt till sista stycket :)

Min kära Canon Ixus 70 har hängt med nästan sedan starten av bloggen och under dessa år har den fungerat riktigt bra. På sistone har jag dock märkt att den vägrat att återge färgerna rätt – vilket ju är av högsta vikt när man ska fota smink och dylikt(!) – så jag kände mig tvungen att införskaffa en ny kamera omedelbart.

Väl inne på affären terroriserade jag försäljaren genom att ställa alla tänkbara frågor huller om buller och det tog nog ett tag innan stackaren förstod vad jag ville ha för kamera. Jag har tidigare kikat på systemkameror men kände att jag inte ville lägga ut så mycket pengar på en kamera som visserligen har de funktioner jag behöver men med så många inställningar att jag aldrig hade hittat tillbaka till startmenyn.

En vanlig kompaktkamera var det jag var inställd på men efter att ha provfotat mitt svårfotograferade nagellack i affären blev jag mer och mer säker på att en billig kamera inte skulle kunna ge mig de inställningar jag ville ha. Och det var då jag fick tipset av försäljaren att kolla in bland annat den kamera jag till slut köpte. Man skulle kunna kalla dem för en hybrid av en vanlig kompaktkamera och en systemkamera. Den har ett fast objektiv och är ganska nätt precis som en kompaktkamera men har samtidigt bättre optik och fler inställningar precis som en systemkamera. Efter att ha velat mellan två olika modeller (den ena med flipbar skärm och den andra med bättre färgåtergivning och optik) föll valet på den senare som var Olympus XZ-1.

Den här kameran har flera olika fotolägen man kan ställa in, i likhet med många systemkameror. Man kan välja helt automatiskt läge om man vill eller helt manuellt också om man nu känner för det. För mig kändes det viktigt att själv kunna ställa in vitbalans och slutarhastighet eftersom jag fotar så många olika saker (närbilder på nagellack till eventfoton) och i olika ljus (framför fönstret, i badrummet eller i en mörk lokal). Men en av de bästa grejerna med den här kameran är ändå att det finns två olika makrolägen – ett för ett avstånd på 10 cm och ett för ett avstånd på ca 1 cm. Det är oumbärligt med en bra makrofunktion när man ska fota detaljer i ett nagellack eller mönstret i en ny ögonskugga. Att den dessutom kan fota i både JPEG- och RAW-format är bara ännu ett plus i kanten.

Jag är riktigt kär i min nya kamera och helt exalterad över att den faktiskt visar nagellacken och sminket i den färg som jag tycker mig se med blotta ögat. Och hey! – den kan till och med fota neonnagellack! Den här kommer att användas flitigt och vi får väl se hur länge den klarar sig utan att bli nerkletad med nagellack. Nagellack på kameran visar att man är en riktigt sminkbloggare – eller hur? ;)

kamera_neonfotat.jpg

Visst syns det att det är neon?! (China Glaze Pool Party).

Relaterade inlägg

10 kommentarer

 • Svara Lina 6 augusti, 2011 at 19:31

  Syns helt klart att det är ett neonlack!
  Antar att den med flipskärm som du tittade på var Canon G12?
  Har funderat på den själv men om denna har bättre färgåtergivelse så verkar det ju bättre.

  • Svara Emelie 7 augusti, 2011 at 12:40

   Jag kommer inte ihåg namnet på kameran men jag vet att det var en Canon så det kan mycket väl ha varit den du nämnde. Ja jag tyckte att det var viktigare med bra färgåtergivning än att jag skulle slippa sitta med en spegel i andra handen när jag ska fota mig själv.

 • Svara Tina (Beleza) 6 augusti, 2011 at 20:28

  Verkar sjukt bra. Det är ju största problemet med min (annars väldigt duktiga) kamera, den kan jag inte komma så nära som jag skulle vilja utan en macrolins på fler tusen kronor.

  • Svara Emelie 7 augusti, 2011 at 12:38

   Det var just därför jag valde att inte köpa en systemkamera – för att man måste köpa flera olika objektiv. Summan rusar iväg väldigt fort då…

 • Svara Carina (TotalBeauty) 7 augusti, 2011 at 20:04

  Wow imponerad :) Det är ju riktigt svårt att få fram att ett neonlack är just neonlack.

  Vart köpte du din kamera, och vad kostade den?

  • Svara Emelie 11 augusti, 2011 at 22:22

   Ja visst är det svårt att få fram intensiteten!

   Jag köpte den på Mediamark för 3990 kr.

 • Svara roxcat 8 augusti, 2011 at 11:31

  Jag har funderat lite på att köpa en kamera till som komplement till min gamla DSLR, då det ibland är lite klumpigt att använda den för sminkfotande. Den här verkar intressant att kolla närmre på!

  • Svara Emelie 13 augusti, 2011 at 15:59

   Jag tycker definitivt att du ska kika på denna om du vill ha en multifunktionell kamera till sminkfotandet.

 • Svara EllenF 8 augusti, 2011 at 15:45

  Verkar jättebra, vad kostar den? Kram Ellen

  • Svara Emelie 13 augusti, 2011 at 16:00

   Jag betalade 3990 kr hos Mediamarkt.

  Lämna ett svar

  Reklam